Etkili Blog Tasarımı Nasıl Yapılır ?


“Ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemlidir.”

William Carlos William’ın söylediği bu söz, blog ile gerçek hayatın arasındaki bağı çok güzel bir şekilde özetliyor. “Ne?” sorusu her zaman için tartışmaya açıktır ancak “Nasıl?” sorusunu asla göz ardı etmeyin ve en iyi şekilde yanıtlayın.

Daha Fazlası için Tasarlayın

Okurlarınız blogunuzda vakit geçirmek için can atsın. Daha fazlasını okumak için sandalyelerinden kalkmasınlar. Kısacası blogunuz, kullanıcılarınıza “Hoş geldiniz, sizi şöyle buyur edeyim” desin.

Renkler

Renkler her sitenin en can alıcı noktasıdır. Kullanıcıları farklı farklı duygulara yönlendirir. Ayrıca sitenizin okunabilirliği ve kalitesini de ortaya koyar. Kişiden kişiye değişiklik gösterse de genel olarak renkler üzerinde şöyle bir kanaat vardır:

  1. Sarı: Yenilik, Enerji
  2. Turuncu: Verimlilik, Özgüven
  3. Kırmızı: Cesur, Agresif
  4. Pembe: Güzellik
  5. Mor: İlham, Uyum
  6. Mavi: Görkemli, Güvenilir
  7. Yeşil: Sağlıklı, Doğal

Bu renkleri tek başına kullanmak istemezseniz renkleri birleştirin. Ancak sadece kendi hoşunuza giden renkleri birleştirmek pek akıllıca olmaz. Doğru renk kombinasyonlarını bulmak için profesyonel araçlar kullanmanızı öneririm.

Yazı Tipleri

Seçtiğiniz yazı tipi, kişiliğinizi yansıtır. Harfler arasında kısa boşluklar ya da büyük boşluklar, kenarlı ya da yuvarlak harfler, el yazısı ya da daktilo yazısı…

Yazı büyüklüğünün blogunuzun okunabilirliği üzerinde doğrudan etkisi vardır. Modern bloglar 16px’den büyük boyutları tercih ediyor. İdeal büyüklük, okunabilecek kadar büyük, hızlı kaydıracak kadar da küçük olmalıdır. Bunun için Persona’s Font Size Calculator kullanmanızı tavsiye edebilirim.

Siz hiç gri renkte bir metin okudunuz mu? Oldukça yorucu. Birbirinden zıt renkler kullanmaya çalışın, ama tamamen de zıt renk olmasın. Siyah arka plan üzerine beyaz renkte yazı yazmak başlıklar için kullanılabilir ama uzun bir metin için oldukça yorucudur. Aynı şekilde parlak yeşil ya da mavi büyüleyicidir ancak uzun vadede tercih edilmemeli.

Resimler

Resimler de renkler gibi kullanıcıda bazı duygular yaratmada kullanılır. Ayrıca resimler bir yazıda göze çarpan ilk elementtir.

Resimlerin çözünürlüğü hayati önem taşır. Düşük kalitede ve çok sıkıştırılmış bir resim koyarsanız kullanıcı deneyimini olumsuz etkilersiniz. Sayfayı yavaşlatmayacak derecede kaliteli resimler işinize yarayabilir.

Resimlerin yerleri ve sayısı da çok önemlidir. Kullanıcıyı rahatsız etmeyecek ama vermek istediğiniz mesajı da iletecek kadar resim koymaya özen gösterin.

Blog Yapısı

Blogunuzun yapısını ziyaretçilerin alışkanlıklarına göre tasarlamaya çalışın. Sırf diğerlerinden farklı olmak için menüyü sağa alıp makaleleri saklamayın. Popüler olan yapıları, akımları takip edin ve ziyaretçilerinizin zaten bildiği bir yapıyla çıkın önlerine.

İçeriğinizi koyduğunuz yerleri doğru belirleyin. Araştırmalara göre kullanıcılar genelde sol üst köşeden başlayarak blog okuyor. Dolayısıyla en önemli içeriği o bölgeye yerleştirin. Büyük bir resminiz var mesela, onu da sağ tarafa koyun, o zaten bir şey yapmasanız da dikkati çekiyor.

Blogunuza aldığınız reklamların yerleşimini de kullanıcıyı rahatsız etmeyecek şekilde ayarlamalısınız. Her taraftan reklam fışkırtmak yerine yazının sonuna bir tane ekleyebilirsiniz ya da yönlendirme menüsü içerisinde sergileyebilirsiniz.

Boşluk bırakmak bir sitenin en güçlü yönüdür. Ne kadar boşluk varsa sayfa düzeni o kadar artar. İçerik-boşluk oranını iyi ayarlamalısınız. İçerik iç içe geçerse okuyucu çok bunalır, büyük boşluklar olduğu zaman da geçişlerde zorlanır. İçeriği birbirinden ayırın, ama aynı zamanda aradaki bağı koparmayın.

Diğer bloglardan farkınız olmasını istiyorsanız ziyaretçinizin işini kolaylaştırın. Blogunuza yönlendirici işaretler koyabilirsiniz. Bir ok, bir link ya da yazı sonuna konulacak sayfa numaraları ile ziyaretçileri ulaşmak istedikleri hedefe kolayca ulaştırırsanız blogunuzda vakit geçirme süresi önemli ölçüde artar.

Bu tavsiyelerle birlikte umarım kaliteli bir blog tasarlar, mutlu ziyaretçilerinizle beraber harika bir blogger deneyimi yaşarsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir